Vorige week heb je kunnen lezen hoe ik mijn DMC, Venus en Vaupel & Heilenbeck garen opberg. Deze borduurdozen zijn zo handig. Ik realiseerde me later pas, dat die dozen al heel oud zijn. Bovendien had je destijds ook niet veel keuze, dit was HET systeem voor borduurgaren.

 

Borduurringen: groot of klein
Gelukkig hebben we tegenwoordig meer keuze. Voor mijn andere garens gebruik ik een ander systeem. Dat komt voor een deel omdat de garens voorgeknipt zijn (bijv. Sampler Threads en Classic Colorworks). Daarnaast is het beter voor zijden garen om deze niet op kaartjes te wikkelen, dus moest ik daar ook iets anders voor verzinnen.

Jaren geleden kocht ik in de VS ringen die eigenlijk bedoeld waren voor scrapbook projecten. Je kon ze open trekken en dan bladen toevoegen en zo een soort boekje maken. In het begin deed ik mijn garens nog in plastic zakjes, maar dat vond ik eerlijk gezegd heel onhandig bij het borduren Steeds dat zakje open maken en het garen er in doen, niets voor mij.

 

 

 

 

 

 

 

Ik gebruik de grote ringen om mijn verzameling garens van een bepaald merk aan te hangen en gebruik de kleinere ringen om mijn garens van een project bij elkaar te houden. Als het project klaar is, kan ik de kleuren dan zo weer toevoegen aan de groten ringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Garendruppels
Ik weet niet meer wanneer we onze eerste doos met garendruppels binnen kregen, maar dat was voor mij echt de oplossing. Je kunt op de stevige, kartonnen garendruppels de naam van het merk schrijven en de kleur. En vervolgens kun je die floss tags dan weer aan een ring doen, op volgorde.

Een bijkomend voordeel van deze garendruppels is, dat je er gewoon met een balpen op kunt schrijven. Een setje van 50 garendruppels kost € 5,95.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op naam
Voor mijn handgeverfde katoenen garens heb ik ervoor gekozen om de garens op alfabetische volgorde te hangen. Dat komt voor een groot deel voort uit praktische overwegingen. Ik verzamel al sinds 1995 de garens van Sampler Threads en destijds werd het nummer niet geprint op het labeltje, maar stond er alleen de naam. Dan is alfabetisch opbergen wel een heel makkelijke keuze J.

Bij de Classic Colorworks heb je hetzelfde, die hebben nog steeds geen nummer en dus is op alfabet opbergen de beste optie.

Weeks Dye Works (WDW) heeft wel altijd de nummers geprint op de labels, maar in patronen werden eigenlijk alleen de namen gebruikt. En dus heb ik geen idee welke kleur nummer Grape Ic (1156) heeft of Blue Spruce (1276) of Pea Coat (2103).

 

Vergissing
Verder heb ik met mijn WDW garen ooit een behoorlijk verkeerde inschatting gemaakt. Weeks Dye Works heeft jaren geleden garenkaarten gemaakt en die kreeg ik dan op de beurs in Nashville. Iemand had destijds een template voor stickertjes gemaakt waar alle kleuren en nummers op stonden en dus ging ik aan de slag om de garens aan deze langwerpige garenkaarten te bevestigen.

 

 

 

 

 

 

 

Wat ik me destijds niet realiseerde is dat als ik nu een kleur nodig heb, ik de hele kaart met alle andere kleuren ook bij mijn project moet doen. Niet echt handig vind ik. Deze zomer ga ik dus mijn hele doos maar omzetten naar floss tags zodat ik alleen de kleur kan pakken die ik nodig heb.

 

Op nummer
Mijn Soie d’Alger zijde heb ik op nummer hangen. Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor als bij DMC, tenzij je weet welke kleur een bepaald nummer is, blijf je heel lang zoeken naar een nummer. Komt nog bij de Soie d’Alger de nummering op kleurfamilie heeft afgestemd, waardoor het er ook nog eens heel mooi uitziet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere zijden garens
Ik heb ook nog een collectie Waterlilies, Silk ’n Colors, Gloriana en Dinky Dyes garens. Die hebben allemaal kaartjes waar of al een extra gaatje in zit om ze aan ringen te doen, of je kunt er makkelijk een gaatje in maken. De eerste drie heb ik allemaal op alfabet gesorteerd. De Dinky Dyes dan weer op nummer omdat de namen me niet altijd iets zeggen. Een beetje inconsequent is het dus wel :-).

Uiteindelijk is natuurlijk het belangrijkste dat jij jouw garens sorteert op een manier die je zelf het prettigst vindt.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jij je garens opbergt en sorteert, laat je het me weten in een reactie?

Ik wens je een fijne avond toe.

PS: klik hier om het eerste deel te lezen van mijn opbergsystemen.