Als je je borduurgarens goed opbergt en sorteert, heb je daar heel veel plezier van. Je kunt snel zien welke kleuren nog ontbreken voor een bepaald project, je koopt geen dubbele kleuren meer en je garen ligt klaar voor gebruik.

Ik gebruik twee systemen voor mijn borduurgarens, de borduurdoos en de garenringen. Voor mij werkt dit uitstekend, ik kan snel zien welke kleuren ik al heb en ik kan mijn strengetjes opgebruiken. Deze week kun je lezen hoe ik de borduurdozen gebruik.

 

De borduurdoos
Misschien is de borduurdoos wel de bekendste manier van het opbergen van met name je DMC, Venus of Anchor garen. Mijn moeder en ik hebben onze DMC, Venus en Vaupel & Heilenbeck voorraad samengevoegd en in borduurdozen opgeborgen.

 

 

 

 

 

Plastic borduurdoos met 100 kartonnen kaartjes € 6,95

De kleuren zitten keurig op plastic kaartjes en met een speciale stift hebben we het merk en de kleur op de kaartjes geschreven. Mijn vader heeft destijds nog de labels voor de dozen gemaakt op zijn labelwriter zodat we precies weten welke nummers in welke doos zitten.

 

 

 

 

 

Ik vind het een rustgevend werkje om de garens op de kaartjes te wikkelen en ze dan in de doos te stoppen. Bovendien weet ik dan, dat ik voor een volgend project, het kaartje zo uit de doos kan halen en aan de slag kan.

 

Op kleur of op nummer?
Wij hebben onze garens op nummer opgeborgen. Eerlijk is eerlijk, als ik weer een foto voorbij zie komen van een doos die op kleur is ingedeeld, dan watertand ik ook. Maar om snel de nummers te vinden die ik nodig heb voor een patroon, is op nummer opbergen echt veel handiger. Tenzij jij uit je hoofd weet welke kleur bijvoorbeeld DMC 18 is (geel) of DMC 3325 (lichtblauw), raad ik je echt aan om het garen op nummer op te bergen. Zo zie je in een oogopslag of je het nummer hebt en hoef je niet eindeloos te zoeken naar een kleur die je misschien niet eens hebt.

 

Verschillende maten
Wij hebben verschillende maten dozen: de grote dozen gebruiken we voor het opbergen van onze voorraad en ik gebruik de kleine doosjes voor garens die ik voor een project heb uitgezocht. Dan hoef ik niet zo’n grote doos in mijn borduurtas te hebben.

 

 

 

 

 

Borduurdoos met 7 vakjes € 4.25

Bijkomende handigheid is, dat als ik DMC voor verschillende projecten nodig heb, ik ze allemaal op nummer in mijn kleine borduurdoosje doe. Zo kan ik een kleur die in meerdere projecten wordt gebruikt, van 1 kaartje halen en hoef ik niet twee strengetjes te gebruiken. Of het kaartje van het ene project naar het andere te verplaatsen.

 

Plastic of karton?
Je kunt kiezen uit plastic of kartonnen kaartjes om je garen op te winden. Plastic kaartjes verkopen we per 30 stuks, kartonnen kaartjes per 50, ze kosten allebei € 1,95. Bij de grote borduurdoos ontvang je al 100 kartonnen kaartjes. Voor de plastic kaartjes heb je een stift nodig die op plastic schrijft, zodat je de letters en nummers niet wegwrijft. In de meeste winkels voor kantoorartikelen kun je een dergelijke stift kopen.

Wij hebben ervoor gekozen om de strengen op plastic kaartjes te wikkelen. Het voordeel van plastic is, dat het langer te gebruiken is. Wat belangrijk is, is dat je het merk en her kleurnummer van het garen op het kaartje zet. Boven het gaatje zetten wij altijd het nummer en onder het gaatje het merk. Maar, eerlijk is eerlijk, als ik haast heb, dan gebruik ik vaak kartonnen kaartjes, daar kun je met elke pen op schrijven. En deze dame heeft niet altijd het geduld om eerst de goede pen op te zoeken 😂.

 

 

 

 

 

 

 

Elk merk een eigen doos
Tot slot raad ik je aan om voor elk merk garen een doos aan te schaffen. Het is niet handig om garenmerken door elkaar op te bergen. De nummering van de verschillende merken is anders en dat zorgt alleen maar voor verwarring.

Uiteraard kun je een ontbrekende DMC kleur bijvoorbeeld vervangen door een Venus kleur. Houd er wel rekening mee dat als je bijvoorbeeld een lichte, medium en donkere kleur blauw van een kleurfamilie nodig hebt, je het beste de drie kleuren van hetzelfde merk kunt gebruiken. Er kunnen subtiele nuanceverschillen tussen de merken zijn en dat geeft dan niet het gewenste kleurresultaat.

Volgende week lees je over de garenringen die ik gebruik voor andere borduurgarens.