Vandaag niet een maar twee winnaressen, zij mogen zeggen waar de prijs van vandaag, een kerstpatroontje, naar toe mag. En als je reageert op dit berichtje maak je ook weer 2 x kans om te winnen.

nr. 34 Hilda en

nr. 26 Truus

Het leek mij leuk om voor vandaag de geschiedenis van de 12 dagen van kerstmis eens op te zoeken. En wie schetst mijn verbazing: het blijkt dat de 12 dagen van kerstmis pas beginnen OP tweede kerstdag. En ik maar denken dat het tot 25 december duurde. Enfin, dan zijn we er goed op tijd bij dit jaar.

The Twelve Days of Christmas is een

The Twelve Days of Christmas is een Engels kerstlied dat behoort tot de populairste en vaakst opgenomen kerstliederen van de afgelopen eeuw. Het lied werd voor het eerst gepubliceerd in Engeland in 1780, maar analyse van de tekst doet vermoeden dat het lied oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Dat hebben de Amerikanen vast ook niet door, want die zijn over het algemeen niet zo dol op Fransen, maar wel op dit liedje.

Het lied gaat over een lijst van geschenken die iemand krijgt van zijn of haar “ware liefde” op elk van de 12 dagen van kerstmis. Dit zijn de 12 dagen die volgen na kerstmis; van 26 december, ook bekend als de feestdag van Stefanus, tot 6 januari,Driekoningen. Elk couplet gaat over een van deze 12 dagen.

Per couplet wordt de lijst van geschenken langer door een kettingrefrein: naast het nieuwe geschenk dat die dag wordt gegeven, worden ook alle geschenken uit de vorige coupletten weer opgenoemd. Tevens geeft de dag waar elk couplet bij hoort het aantal aan dat van dit geschenk wordt gegeven (1 exemplaar op de eerste dag, twee op de tweede enz.) De volledige lijst van geschenken bestaat uit:

12 spelende trommelaars
11 doedelzakspelers
10 ruiters
9 dansende vrouwen
8 melkmeisjes
7 zwanen
6 ganzen
5 gouden ringen
4 zangvogels
3 Franse hennen
2 tortelduiven
1 patrijs in een perenboom

De bekendste versie van het lied, is die van James O. Halliwell uit 1842. Hij publiceerde het lied in de vierde editie van The Nursery Rhymes of England (1846). Het lied bestond echter al langer. Reeds in de 16e eeuw zou het al hebben bestaan. De exacte oorsprong is niet bekend, maar mogelijk is het lied begonnen als een spel voor de feestdag Driekoningen. De gezongen versie van het lied bestaat al langer dan de oudste geschreven versie, en is mogelijk van Franse oorsprong.

En natuurlijk zijn er ook de nodige borduurpatronen die hierover gaan.

   

The Prairie Schooler – Oh Christmas Tree                   Little House Needleworks – 12 days of Christmas

   

Stacy Nash – 12 days of Christmas sewing roll       Sue Hillis Designs – 12 days of Christmas ornaments

Hebben jullie een favoriet kerstliedje?