Je kent het vast wel, je wil de DMC kleurtjes verzamelen voor een bepaald patroon en ineens staat er een nummer dat je niet terug kunt vinden in je verzameling. Geen probleem, dan kijk je even bij De Handwerk Boetiek of je het kunt bestellen. Helaas, daar zie je het nummer ook niet. Dat is vreemd, denk je, welk nummer moet ik nu dan gebruiken? Hieronder vind je een lijstje met de nummers die niet meer geverfd worden en hun vervangers.

 

 

 

 

 

 

 

Vervangende kleuren

In de loop der tijd worden een aantal (oude) DMC kleuren die niet meer geproduceerd en zijn deze kleuren vervangen door een ander kleurnummer. Het is goed om dit te weten, als je nog bijv. een strengetje hebt van een oude kleur, kun je die natuurlijk gewoon opgebruiken. Maar denk je dat je voor een patroon meerdere strengen van 1 kleur nodig hebt, of je gebruikt bijvoorbeeld meerdere kleuren uit de kleurfamilie, dan is het beter om de nieuwe kleur te kopen en te gebruiken. Er zijn wel vevangers, maar die kunnen natuurlijk iets afwijken van de oude kleur.

Dit zijn de kleuren die niet meer gemaakt worden en hun vervangers:

504 vervangen door 3813
731 vervangen door 732
776 vervangen door 3326
781 vervangen door 782
971 vervangen door 740
806 vervangen door 3760
868 vervangen door 801
3773 vervangen door 407

Het is handig om dit lijstje uit te printen en in je borduurdoos te stoppen. Dan kun je altijd zien om welke kleuren het gaat.

 

Verschillende wetgeving

De garens zijn uit de collectie gehaald omdat DMC vanaf 2013 andere verven die milieuvriendelijker waren, moest gebruiken in Europa. In die tijd had DMC twee fabrieken waar het garen werd geverfd, een in Europa en een in de VS. Voor de VS golden andere regels wat betreft de verf en daar konden de nummers dus nog geproduceerd worden. Zo kan het dat je in een Amerikaans patroon een kleurnummer tegenkomt, dat hier al een tijd geleden vervangen is door een ander kleurnummer.

 

Met dit lijstje kun je eerst weer gewoon verder borduren.