We hebben deze week twee prachtige patronen van Modern Folk Embroidery binnen gekregen. De eerste is Charlotte Ramsay, een reproductiemerklap uit 1823. Het is een Schotse merklap met de kenmerkende rijen van een alfabet, initialen van familieleden, nog een alfabet en dan twee rijen met motieven. Jacob vertelt dat hij vooral viel voor de vrolijke kleuren en de twee potten met vierkante bloemen aan de onderkant. Ik ben weg van het huis en de drie figuurtjes rechts ervan. De traditionale rood/groene kleuren ontbreken, maar wat is dit een prachtige en inderdaad vrolijke reproductie.

Jacob heeft verder onderzoek gedaan naar Charlotte, ze werd geboren in 1813 en was dus 10 jaar oud toen ze deze merklap borduurde. Ze trouwde in 1843 en kreeg 5 kinderen. Haar man overleed in 1869, slechts 49 jaar oud. In het patroon vind je nog meer informatie over Charlotte en de omgeving waarin ze woonde.

Je kunt deze reproductie borduren met de aangegeven DMC kleuren, ik heb heel veel zin om er Soie d’Alger kleuren bij te zoek en de merklap daar mee te borduren. Naast kruissteekjes zitten er ook Spaanse oogjes (Algerian Eyelets) in en platsteken (satin stitches). De afmeting van de merklap zijn 292 x 200 steekjes.

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Ramsey 1823 € 16,95

Het tweede patroon is een eigen ontwerp van Jacob en is een Quaker merklap. Ik ben dol op de Quaker-motieven, het symmetrische van de motieven en de betekenis erachter fascineren me. Daarnaast zijn de motieven zo bruikbaar voor van alles en nog wat. Je kunt er een naaldeboekje van maken, een schaarhangertje, kaartje, noem maar op. En je kunt op deze merklap ook weer zien dat je niet een heel patroon hoeft te gebruiken, een deel is soms al genoeg.

De merklap is 379 x 303 kruisjes groot en er zijn 2 kleuren in gebruikt. Je hebt ongeveer 9 strengen DMC nodig als je met 1 draadje borduurt en 18 als je met 2 draadjes borduurt. De letters zijn over 1 draadje geborduurd en dan heb je aan 1 strengetje genoeg.

Jacob heeft heel fijn een alfabet bijgesloten dat je over 2 draadjes kunt borduren. Mocht je het over 1 draadje borduren niet zien zitten ;-). En van het originele alfabet heeft hij alle letters toegevoegd, dus je kunt er zelf nog mee spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Forget me Not Quaker € 16,85