De voorloper van het poesiealbum was het album amicorum, oftewel een vriendenboekje. Zoiets als de foto’s die de jeugd tegenwoordig in haar smartphone heeft van haar vrienden. Werden deze boekjes vanaf de 16e eeuw vooral gemaakt door professoren en studenten, in de 19e eeuw verschenen er geheel andere alba amicorum (meervoud van album is alba). Boekjes die gemaakt werden door dames en die daarvoor verschillende technieken gebruikten. Meer kun je erover lezen op deze plek.

Aan het begin van de 20ste werd het borduren op papier minder populair en uiteindelijk verdwenen de kaartjes. In 2004 kwam de firma Tokens and Trifles met nieuwe kaartjes op de markt. Prachtig gestanste kaartjes met een decoratief randje waarin je allerlei motiefjes kunt borduren. Het papier is 20 count, dat wil zeggen ongeveer 8 kruisjes per centimeter. Dat lijkt heel fijn, maar de gaatjes in het papier kun je heel goed zien.

 

Op de site van Tokens and Trifles vind je diverse patroontjes die je op deze kaartjes kunt borduren. Bij het linkerpakje krijg je 4 dezelfde kaartjes (€ 18,75), bij het rechterpakje heb je een voor en een achterkantje (€ 11,50). De pakjes met 4 kaartjes zijn er populair, voor de achterkant kun je zelf wel een oplossing vinden (zie hieronder).

Naast deze kaartjes hebben we ook diverse kaartjes die je zelf even uit de “stans” moet halen. Deze kaartjes koten € 3,95 per stuk.

 

 

Het rechthoekige kaartje is aan de achterkant “oud” gemaakt, dat heeft een beetje een ivoren/ecru achtige kleur. Zo kun je kiezen waar je op wilt borduren. En hoe leuk zoiets kan worden kun je hieronder zien. Met dank aan Anneke. De slee komt uit het Mies Bloch kruisstekenboek uitgave de Margriet. Anneke heeft gekozen voor vilt als achtergrond, je kunt ook heel goed scrapbookpapier gebruiken voor de achterkant.