Kijken jullie ook zo af en toe vol verbazing naar vooral de Franse dames die van alles over 1 draadje borduren? Ik vind het prachtig, het wordt dan zo’n mooi, klein werkje. Maar door ervaring wijsgeworden, weet ik dat ik niet op elke stof over 1 draadje kan borduren. Zo heb ik ooit eens een klein borduurtje van The Prairie Schooler over 1 draadje geborduurd op Belfast linnen (12,6dr/cm), en dat beviel me niet echt geweldig. Met gewoon DMC/Venus garen is 1 draadje eigenlijk al te dik voor over 1 stofdraadje borduren. Het wordt een beetje propperig.

Omdat ik het niet kon laten, ben ik begonnen met over 1 draadje te borduren op 16 draads linnen. Niet met DMC maar met Soie Surfine, een prachtige dunne zijde, die heel goed werkt om op 16 draads stof over 1 draadje te borduren. Dit hartje heb ik geborduurd voor mijn moeders verjaardag.

En hoewel het borduren over 1 draadje op 16 draads stof echt een uitdaging is en ik het prachtig vind worden, is het wel een liefdeswerkje. Niet iets voor alledag. Het patroon hierboven is trouwens 1 van de 5 hartjes die uit het inmiddels beroemde patroon H5 van Marjorie Massey, zie hieronder:

H5- Sous Mon Arbre (Marjorie Massey)

Maar inmiddels heb ik mijn favoriete “over 1 draadje” stof gevonden, een prachtige 10-draads stof van de firma Weddigen. Op deze stof wordt over 1 draadje borduren echt een feest. Doordat er een kunstvezel door de stof zit, lijkt het alsof de borduurdraad minder snel verdwijnt. En met 10 kruisjes op een centimeter wordt elk patroontje een stuk kleiner. Hieronder zie je mijn huidige project op deze stof.

Het is echt een feest om op deze stof over 1 draadje te borduren. Enig nadeel: de stof is er in deze kwaliteit alleen in ivoor en wit. Maar op 10 draads Lugana stof van Zweigart kun je ook heel goed over 1 draadje borduren, dat kun je hier zien. Als je een keer over 1 draadje borduren wilt uitproberen, dan is een gelijkmatig geweven stof prima om mee te beginnen. Als het goed bevalt, kun je altijd nog overstappen op linnen.
 
Hebben jullie trouwens al een idee welk patroontje ik aan het borduren ben?