In januari en februari zijn de dames van de Souvenir de ma Jeunesse druk bezig met open naaiwerk. Bij deze techniek knip je een aantal stofdraden weg, horizontaal of verticaal, en de draden die blijven staan, bundel je samen om weer nieuwe patronen te krijgen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat de draden die je wegknipt niet verder rafelen :). Maar vooral het knippen in de stof is voor veel dames even slikken. De techniek lijkt erg ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat wel mee.

Gelukkig hebben we nu een boek waar deze techniek heel goed in wordt beschreven, The Beginner’s Guide to Drawn Thread van Patricia Bage. Vooral de tekeningen en foto’s zorgen voor heel veel duidelijkheid. En het helpt natuurlijk dat er dan ook nog vier bijzonder leuke patronen in staan. Patricia gebruikt naast het open naaiwerk ook kruissteek motiefjes en verwerkt kraaltjes in de open naaiwerkranden. Zo krijg je een prachtig werkstuk. Het boek kost  12,25.

   

Echt een aanrader voor iedereen die deze techniek eens wil uitproberen. Zorg er verder voor dat je een schaartje hebt met een scherpe punt en ga er rustig voor zitten als je begint met knippen. En wanhoop niet, als het mis gaat, kun je altijd een draad weer terugweven in de stof.