Speciaal voor onze kerstcatalogus had Kristin tijd vrijgemaakt om onze vragen te beantwoorden. Ik vond het heel interessant om te lezen hoe het is om linnen stof te verven en hoe verschillend de kleur kan uitpakken al naar gelang het aantal draden per centimeter en de verschillende materialen.

 

 

 

 

 

 

Kristin Rodriguez (dochter) and Janelle Girod (moeder)

Kun je ons iets meer vertellen over jezelf en hoe je ertoe gekomen bent om linnen stoffen handmatig te gaan verven?

“In 2005 hebben we Fiber on a Whim geopend, met alleen quiltstoffen. In de loop der jaren zijn we overgegaan op het handmatig verven van een breed scala aan quiltstoffen en garens. In 2017 vertelden een paar van onze klanten dat ze weer aan het borduren geslagen waren. Ze vroegen of we ook borduurstof (aida of linnen) konden verven. We wisten dat we dat konden, dus besloten we de sprong te wagen en die stoffen te gaan verven en te gaan samenwerken met winkels om ze te verkopen.”

 

 

 

 

 

 

 

Wheat en Oatmeal van Fiber on a Whim

Hoe werkt het proces van het verven van linnen?

“Het verven van stof is een langdurig proces. Het kan dagen duren voordat een stuk stof in de verf is gezet en klaar is om naar een winkel te gaan. Het was een beetje een leerproces, omdat  borduurlinnen zich heel anders gedraagt dan quiltstof. We hebben geleerd dat de hoeveelheid water die vlas tijdens het groeien krijgt, bepaalt hoeveel kleurstof het accepteert als we ermee werken. Als het heel weinig heeft geregend, zal de stof de kleurstof afstoten, terwijl als er net genoeg is gevallen het linnen de volledige hoeveelheid kleur opneemt. Het begin van een rol kan ook een heel andere kleur krijgen dan het einde van de rol, wat altijd vermakelijk is. Er is geen manier om dat te voorspellen, voordat de stof de kleurstof raakt, omdat alles er hetzelfde uitziet. Pas als we de stof uit het bad halen, zien we de verschillen.”

Wat is je meest uitdagende kleur om te verven en waarom?

“Onze Eggshell-, Parchment- en Dulce de Leche-kleuringen zijn de meest uitdagende. De mate waarin de stof bereid is om de kleurstof te accepteren, zal bepalen of de stof mooi goudbruin wordt of een groene zweem heeft. Nogmaals, we kunnen niet weten hoe het zal gaan, dus elke keer als we stof in een kleurbad stoppen, duimen we en doen we een schietgebedje. We zouden willen dat we het helemaal onder controle hadden, maar dat dat  niet zo is, is ook het mooie van stof verven. We hebben maar weinig in de hand en voor de rest is het de basisstof, die bepaalt hoe hij eruit wil zien.”

Is er verschil tussen het verven van linnen en het verven van quiltstoffen?

“We houden van quiltstoffen met veel spikkels en diepe, rijke kleuren. Daarom gebruiken we methoden en kleurmengsels die deze uitkomsten opleveren. We wisten meteen dat dat bij borduurlinnen niet zou werken. De meeste borduursters willen dat de achtergrond hun borduursel accentueert zonder het te overheersen. Bovendien moeten ze de draden van de stof kunnen zien om te weten waar ze de naald moeten steken. Dus hebben we voor onze Needlework-Tints-lijn voor borduurstoffen al onze quilt-verfmengsels lichter gemaakt. Een bijkomend voordeel is dat onze quiltstoffen perfect zijn voor het afwerken van speldenkussens, kussens en dergelijke.”

 

 

 

 

 

 

 

Cappuccino en Cocoa van Fiber on a Whim

Hoe kom je op ideeën voor nieuwe kleuren?

“We bedenken nieuwe kleuren als we denken dat onze kleurselectie te mager is. Soms gebeurt het ook dat een kleurnaam die we willen gebruiken, ons ertoe aanzet om na te denken over welke kleur die het beste vertegenwoordigt. We wisten dat we onze selectie neutrale kleuren in 2020 moesten uitbreiden, wat leidde tot onze Coffee Series-lijn. We speelden met een heleboel verschillende kleurstofcombinaties om te bepalen wat we het leukst vonden. De grap was dat we die dag geen van beiden genoeg koffie hadden gehad, dus alles wat we bedachten eindigde met de naam van een koffiedrankje.

We voegen alleen nieuwe kleuren toe in de lente, zodat we het hele jaar hebben om uit te zoeken hoe we extra kleuren in onze verfschema’s kunnen verwerken en weten dat we het aankunnen.”

Wat is je favoriete kleur van handgeverfd linnen?

“We houden allebei van Cream & Sugar en Milk & Honey, omdat je daar bijna alles op kunt borduren en elke kleur garen er goed op staat.”

Wat is de grootst verandering die je de afgelopen 5 jaar in de branche hebt gezien?

“De grootste verandering die we in de branche hebben gezien, is het aantal nieuwe borduursters dat door de pandemie ertoe gebracht is om te gaan borduren. Borduren is een zeer toegankelijke vorm van handwerken in vergelijking met quilten. Afhankelijk van je niveau kun je kiezen waarmee je wilt werken, van DMC en aida tot zijdegarens en linnen. We denken dat dit aspect heel veel mensen aansprak die een hobby nodig hadden om een deel van hun tijd thuis door te brengen. Die aantrekkingskracht werkt nog steeds.”

Waar haal je je ideeën vandaan? 

“Onze klanten reiken ons veel ideeën aan. Hun vragen helpen ons te bepalen hoe interesses evolueren. Het gaat om simpele dingen als weten welke stof het goed doet, welke kleur steeds meer gebruikt wordt , en zelfs of er een nieuw product aan onze lijn moet worden toegevoegd. Het mooiste verzoek ooit kwam van de klanten die vroegen om borduurstoffen, omdat dat ons ertoe bracht ons assortiment diverser te maken. We vinden het geweldig om deel uit te maken van deze branche en het geeft ons veel plezier om te zien dat mensen foto’s posten van hun projecten, waarin onze stoffen worden gebruikt.”

Waar kunnen we jou vinden op social media?

“Op Instagram onder @fiberonawhim of op Facebook als je zoekt op Fiber on a Whim.”

 

Je vindt de handgeverde linnens van Fiber on a Whim hier. Ik ben inmiddels bezig om Be Merry op 16 draads Cappuccino van Fiber on a Whim and vind het heerlijk borduren en een prachtige kleur.