Vorig jaar kon je delen van de English Whitework sampler zien op Jeanny Cobben’s blog. Hier kun je meer lezen over hoe zij deze merklap heeft opgedeeld zodat hij past in haar witwerk Souvenir. Het is werkelijk een geweldige merklap, vol met verschillende steken. Een echte uitdaging voor iedereen die van witwerk houdt. Nu was het probleem dat de ontwerpster van de merklap al enige jaren met pensioen was. En het patroon was niet meer te verkrijgen.

EWWsampler

maegan and vickie pic

Totdat moeder/dochterteam Vickie en Maegan Jennett de rechten van Darlene O’Steens patronen kochten en de patronen een voor een weer gingen uitgeven. Darlene O’Steen is een begrip als het om merklappen gaat. Ze groeide op in Asheboro,  een klein stadje in North Carolina. Ze ging in dezelfde staat naar de universiteit waar ze een Bachelorsdiploma behaalde in de beeldende kunst. Na haar studeren trouwde ze met haar middelbare schoolvriendje en kreeg een zoon, Patrick.

Darlenes oma leerde haar borduren toen ze zes was en Darlene heeft tijdens haar studie altijd cursussen gevolgd op het gebied van borduren. Ze heeft les gegeven in de Verenigde Staten, Canada en de UK. Gedurende de tijd dat ze haar ontwerpbedrijf The Needle’s Prayse had, vond ze tijd om uitvoerig onderzoek te doen naar merklappen die in depots lagen in Engeland en Noorwegen.

Hoewel ze is opgehouden met het ontwerpen en lesgeven, blijven haar patronen nog beschikbaar voor de merklapliefhebster. The Needlework Press van Vickie en Maegen Jennet wil graag de enorme kennis en vaardigheden van Darlene doorgeven zodat haar onderzoek en kennis niet verloren gaat.

De English Whitework Sampler is geen reproductie maar een merklap die Darlene zelf heeft ontworpen op basis van diverse witwerkmerklappen die ze tijdens haar onderzoek tegenkwam. De lap is geborduurd op 16 draads stof, over 4 draadjes (!). Ondanks de naam (witwerk merklap) heeft Darlene destijds gekozen voor ecru stof. De lap wordt in totaal ongeveer 17,5 x 62cm. Hieronder kun je een foto zien van het binnenwerk van de merklap, alle steken worden heel duidelijk uitgelegd.

IMG_4082

De English Whitework Sampler kost 40 euro en mocht je as. zaterdag naar de jaarvergadering van Merkwaardig komen, dan kun je ‘m alvast bestellen. Wij nemen het patroon dan voor je mee, dat scheelt weer in de portokosten, want het is een aardig “pak papier”.  Laat het ons zo snel mogelijk weten, dan weet je zeker dat we een xemplaar voor je bij ons hebben.