Misschien wel de mooiste stoplap die er is, of zou dat komen omdat ik een aantal heel mooie uitvoeringen er van heb gezien? In ieder geval, het is echt een van mijn favorieten als het om stoplappen gaat. Mijn andere favoriet vind je onderaan dit bericht ;-).

Van de maakster van de prachtige stoplap is eigenlijk niets bekend. Er is geen naam in geborduurd, datum of plaats. En de stoplap kon niet gedateerd worden omdat er geen vergelijkbare stoplappen zijn gevonden. De bovenste en onderste rij zijn geometrische patronen die je steeds in verticale richting borduurt. De bloemmotieven in de middelste rand maken deze stoplap zo bijzonder. Zoals met alle stoplappen, geldt voor de onderste en bovenste rij, dat als je de eerste paar rijen goed telt, je de rest kunt borduren bijna zonder op het patroon te kijken. De middelste rij is een ander verhaal, daar moet je goed opletten wat je moet doen. Een patroon om in alle rust aan te werken, zelf zie ik het al voor me op onze 19 draads Italiaans linnen.

st_gallen_or

St. Gallen € 26,00

Heel anders is de stoplap uit 1896 van M.L. de Ram uit Goes. Deze stoplap gebruikt een kaleidoscoop aan kleure, maar heeft wel weer die verticale, geometrische motieven. Bij deze stoplap vraag ik me steeds af, hoe hij eruit zou zien als hij in een paar kleuren wordt geborduurd. Voor mijn gevoel heeft de maakster gewoon haar garendoos ernaast gezet en maar een kleurtje uitgezocht. Het komt op mij een beetje onrustig over, terwijl er van die prachtige stopmotieven in verwerkt zijn.

???????????????????????????????

Goes € 23,00

We hebben ook deze nieuwe reproductiemerklap binnengekregen, een merklap uit Hindelopen uit 1692. Wat blijft het toch frappant dat sommige eeuwenoude merklappen uit met name Friesland nog zo modern over kunnen komen. Er zijn 4 verschillende, rijk versierde alfabetten op geborduurd (niet alle letters zijn geborduurd) en daarond de prachtige, geometrische motieven. Voordat de merklap geborduurd werd, is eerst de open zoom rand geborduurd. Daardoor was de borduurster natuurlijk wel beperkt in de opzet van haar lap. Dat de lap uit Hindelopen komt is te zien aan het paartje dat in de tweede rij motieven staat. Waarschijnlijk zijn de intitalen URD in het middelste motief onderaan van de vader van de maakster en de initialen HH van haar moeder. De lap doet mij heel erg denken aan Gooitie Cornelis uit 1701, zie het plaatje ernaast. Ook hiervan hebben we het patroon in de winkel. Bij Gooitie zie je de heel herkenbare “grondjes”, de kleine figuurtjes onderaan de merklap en staat er tekst op de merklap.

mv_1692_or   cornelis_1701_or

MV 1692 € 19,00                     Gooitie € 21,00

Dan tot slot, zoals beloofd de andere stoplap waar ik helemaal weg van ben. Dat is Toccata V van The Drawn Thread. In deze stoplap zijn zowel enkelzijdige (doorstoppen) als dubbelzijde stoppen in verwerkt. Je kunt heel goed zien dat bij de dubbelzijdige stoppen je in het midden iedere keer een prachtig nieuw patroon borduurt/stopt. Hij staat op mijn lijstje en ooit hoop ik dat deze lap bij mij aan de muur hangt.

dt_tocfive_big

Toccata V € 24,95

Ben je nu helemaal enthousiast geworden en sta je te trappelen om een dubbelzijdig stoppatroon uit te proberen? Kijk dan bij een van onze garenleveranciers, The Caron Collection. Zij hebben een prachtig patroon op hun website staan. De Turkse ontwerpster Pelin Tezer heeft het voor hen uitgewerkt. Het patroon is 156 x 156 draden. Je hebt daarnaast nog stof nodig voor afwerking of om er bijvoorbeeld een rand omheen te borduren. Gebruik in ieder geval 2 kleuren. De tekst is alleen in het Engels beschikbaar, ik hoop dat je er met alle tekeningen en foto’s die er staan aan de slag kunt. Klik op het plaatje voor het patroonl.

SilkRoadImage

Veel plezier met dit patroontje, ik ben benieuwd wie van jullie al eens een stopje heeft geborduurd.