De komende weken staan in het teken van borduren in de zomer en vakantie. Ik deel met je wat handige projecten zijn om mee te nemen, wat er in je borduurtas moet zitten, waar je op moet letten bij een zomer- of vakantieproject en vooral wat zijn leuke projecten voor deze tijd van het jaar.

Maandag heb ik al een aantal leuke zomerprojecten met je gedeeld. Vandaag vertel ik je waar ik op let als ik een project uitkies voor de zomer of vakantie.

Hoe reis ik naar mijn bestemming?

De manier waarop ik reis bepaalt voor een deel wat ik ga borduren. Je kunt je voorstellen dat als je weet dat je uren in de auto zit, je een project kiest dat je op grovere stof of aida borduurt, zodat je het makkelijk kunt zien. In de trein of het vliegtuig heb je vaak wat beter licht en zit je stiller. Nou ja, als de piloot melding maakt van turbulentie, is het wellicht beter om je borduurwerkje even opzij te leggen. Je zou dan dus op wat fijnere stof kunnen werken. We hebben keuze genoeg aan stoffen die geschikt zijn voor reisprojecten, denk aan Jobelan, Lugana, Brittney of aida.

 

 

 

 

 

 

 

Waar ga ik borduren?

Voor mij maakt het echt uit of ik buiten of binnen ga borduren. Als ik weet dat ik buiten ga borduren, dan wil ik een borduurwerkje hebben dat ik zonder problemen kan wassen. Niet alle handgeverfde garens zijn kleurvast, dus ik vind het dan fijn om iets met DMC of Venus garen te borduren. Als je bijv. naar het strand gaat, dan is het zeker aan te raden om iets mee te nemen dat je kunt wassen. En let dan ook even goed op je borduurtas, dat zand vind je letterlijk overal weer terug. En het is goed om je tas helemaal zandvrij te maken voor je er weer een ander project instopt.

 

 

 

 

 

 

 

Wat ga ik borduren?

Er zijn borduursters die het liefste seizoensgebonden borduren. Dat wil zeggen, een zomerpatroon borduren in de zomer, herfstpatronen als de regen tegen de ramen slaat, kerstpatronen in december en winterpatronen als het buiten beneden nul is. Omdat ik vaak modellen borduur voor de winkel, werk ik meestal 1 of 2 seizoenen vooruit. Dus in de zomer ben ik vaker bezig met herfst- en kerstpatornen van met zomerpatronen.

Dat kan voor jou natuurlijk heel anders zijn. Bedenk voor jezelf wat je fijn vind om wanneer te borduren. Misschien wil je juist wel iets borduren als herinnering aan deze zomer of je vakantie. Je kunt een patroon kiezen van een ontwerper uit het land waar je bent, een afbeelding die voor jou de zomer voorstelt of gewoon iets waar je heel veel zin in hebt om te beginnen.

 

 

 

 

 

Groot of klein werkje?

Ik vind het heel prettig om als ik op vakantie ben, iets kleins te borduren. Ik heb geen zin om een grote lap linnen mee naar buiten te nemen of mee op reis te nemen. Als je reist heb je vaak niet veel ruimte om je heen en is het makkelijker om te borduren aan een klein lapje. Bijkomend voordeel is, dat het project ook goede kans heeft om in de zomer afgeborduurd te worden.

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel kleuren?

Tot slot vind ik het prettig om, zeker als ik onderweg ben, iets in 1 kleur te borduren. Dan hoef je niet steeds aan- en af te hechten of de draad ergens te parkeren. Zelf ben ik dol op patroontjes van JBW Designs, haar In the Round serie is echt geweldig. Je kunt gewoon 1 kleurtje handgeverfd garen meenemen. Door het verloop van de kleur in het garen krijg je een bijzonder effect en komt het patroontje helemaal tot leven. Uiteraard zijn er ook andere patroontjes die je in 1 kleur kunt borduren. Denk aan Modern Folk Embroidery, Ink Circles, Historische Stickmuster, Quaker motieven zoals dit patroon van Jardin Privé, de vogelpatronen van Heart in Hand Needlearts en nog veel meer.

 

Heb jij al een borduurwerkje uitgekozen voor de zomer of de vakantie? Ik ben heel benieuwd wat je uitgekozen hebt.