We hebben ze al een tijd in ons assortiment, de bolletjesnaalden. En goed nieuws voor alle borduursters die houden van een korte naald, de nummer 34 bolletjesnaald is weer terug in het assortiment. We hebben vorige week weer een hele stapel binnengekregen.

Wat is nu zo’n bolletjesnaald en waar gebruik je ‘m voor? Op de foto hieronder kun je goed zien hoe een bolletjesnaald eruit ziet. Aan het einde van de naald zit letterlijk een bolletje. Dit bolletje zorgt ervoor dat je niet door stofdraden kunt steken en dat de naald het gaatje van de stof wat makkelijker vindt. Tegelijkertijd vind ik dat door het haakpenachtige uiteinde van de naald, je de naald niet in een vloeiende beweging door de stof kunt halen. Het lijkt alsof de naald een beetje stokt.

Bolletjesnaald #34

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de bolletjesnaalden in 3 verschillende lengtes, 34, 37 en 40mm. De nummers zeggen dus niets over de dikte van de naald, het gaat alleen om de lengte. En daar zit ook gelijk het nadeel van de bolletjesnaald in. Het oogje is voor deze drie naalden hetzelfde en persoonlijk vind ik dat je maar 1 draadje door het oog van deze naalden kunt doen. Voor perlegaren of garen dat dikker is dan 1 draadje DMC of zijde zou ik in ieder geval niet geen bolletjesnaald gebruiken.

Waarom niet? Als het garen te dik is voor het oog van de naald, dan schuurt het bij elke beweging die je ermee maakt. De vezels van de draad worden dan beschadigd en je draad kan knappen, verpluizen of het eindresultaat wordt niet zo mooi als je had verwacht. Zoals gezegd, zolang je met 1 draadje borduurt, is er niets aan de hand!

En omdat de naalden er in 1 dikte zijn, zou ik ze gebruiken voor stof van 12,6dr/cm en hoger. Anders is de naald eigenlijk te dun voor de stof en dan beschadigt je garen sneller.

In de winkel merken we dat borduursters of juist heel enthousiast zijn over hun bolletjesnaald of het helemaal niets vinden 😂😂😂. Wat vind jij? Ben jij weg van je bolletjesnaald en kun je er eenvoudigweg niet meer zonder? Of werk je liever met een gewone naald (uiteraard zonder punt)?

Je vindt onze naalden hier in de webshop.