Een paar weken geleden is een langgekoesterde wens van mij in vervulling gegaan en hebben we een bezoek gebracht aan de fabriek van Zweigart. Ik wilde al heel lang met eigen ogen zien hoe al die prachtige linnens geweven werden en meer weten over het proces. Wel, dat is dus gelukt, we hebben een uitgebreide rondleiding gehad en het was fantastisch om te zien hoe kilometers linnen garen omgezet wordt in borduurstof.

De voorraad garens is overweldigend.

zweigart2

Het garen wordt op grote konen gesponnen, met gaten in het midden. Onder hoge druk wordt de verf zowel van buiten als van binnen op het garen aangebracht. De stoffen van Zweigart zijn dan ook door en door geverfd. Als je een lapje knipt, zie je dat ook, de draden zijn ook aan de binnenkant gekleurd.

zweigart3

Daarna worden de draden opgespannen zodat ze klaar zijn voor de “weefmachine”. En uiteraard mag het oranje draadje in de zelfkant niet ontbreken.

Zweigart

De stoffen worden vervolgens geweven en komen op een rol.

zweigart6

zweigart4

Vervolgens worden de stoffen bewerkt met water en lucht.

zweigart7

De kleine gaatjes aan de zijkant ontstaan door deze machine. Als de stof na het weven wordt opgerold, lopen de horizontale draden wat af naar de zijkant en door de stof langs deze pennetjes te laten “lopen” wordt de stof strak opgespannen. Alle linnen stoffen worden door een medewerkster bekeken en waar nodig worden pluisjes eruit gehaald met de hand!

zweigart8

Tot slot wordt de stof door de middengevouwen en opgerold. Een machine berekent de ideale lengte van elke rol.

IMG_1492

Daarna verdwijnen de rollen in het magazijn totdat er een bestelling binnen komt ;-). En dan gaat de stof keurig verpakt richting Roden.

zweigart10

zweigart11

Om jullie ook te laten genieten van ons bezoek, hebben we een speciale aanbieding. Op een aantal stoffen ontvang je in de maand augustus 25% korting op een lap van 50 x 70cm en op alle bestellingen van minimaal 25cm over de hele breedte van de stof. Morgen kun je zien voor welke stoffen deze aanbieding geldt, we hebben echt een leuke mix van linnen stoffen, gelijkmatig geweven stoffen en aïda stoffen.