In de Tips & Trucs workshop is het een geliefd onderwerp, starten met je kruisje naast een vertical draad. Op de tekening zie je hoe je dat doet. Maar maakt het eigenlijk uit waar je begint met je kruisje?

 

 

 

 

 

 

 

Verschil
Ik vind van wel. Lang geleden heeft Susan Greening Davis mij dit geleerd en sinds die tijd begin ik altijd naast een verticale draad. Ik ben ooit een project opnieuw begonnen omdat ik naast een horizontale draad was begonnen en steeds verkeerd telde en op de verkeerde plek begon met het volgende motief.

Als je naast een verticale draad begint, weet je dus dat je altijd naast een horizontale draad moet beginnen met een volgend kruisje of motief. Dit heeft mij al regelmatig veel uithaalwerk bespaard omdat ik me realiseerde dat ik naast een verkeerde draad ging beginnen en er dus iets niet klopte.

Verder lijken je kruisjes voller te zijn omdat de verticale draad OVER de horizontale draad gaat en het eerste pootje van je kruisje als het ware wat omhoog duwt.

De gaatjes naast een verticale draad ogen groter en zijn dus makkelijker te vinden. Dat heeft met je hersens te maken en hoe die iets zien. En in het verlengde hiervan, het is makkelijker tellen als je uitgaat van een verticale draad.

Je kunt zowel op linnen als op evenweave stof naast een verticale draad beginnen. Op aïdastof hoef je je hier geen zorgen over te maken, dan kun je naast elk bosje beginnen.

Nu ben ik heel benieuwd, start jij naast een verticale draad?